MªJOSÉ LLATAS (ANDRADA)

 

Pintura, fotografia, instal·lacions

El Villar

María José Llatas Molina naix a Villar, poble de la Comarca de la Serrania (València), l’any 1979.

Vivint en un entorn rural, l’oferta educativa és limitada, quedant exclosa la branca artística, la qual cosa li porta a desplaçar-se més prop de la capital del Túria per a cursar Batxillerat Artístic en l’IES Sanchis Guarner de Silla (1995-1997), i més tard Disseny d’Interiors a l’Escola d’Arts i Oficis de València (1997-2000). La seua passió per l’artístic, més que pel tècnic, la impulsa a ingressar en la Facultat de Belles Arts de Sant Carles a la UPV (2000-2005), especialitzant-se en Escultura/Art Públic.

L’obra de l’artista Carmen Calvo impacta en Andrada (pseudònim amb el qual signa les seues obres). Mostra d’aqueixa influència és la sèrie “Pilar ja no és Pilar” (exposada en la seua primera mostra individual a la Sala Gestalguinos/2010). Fotografies antigues mutables, algunes trobades en rastres, altres rescatades de la seua infància, li suggereixen temes com la guerra, la mort, la industrialització i el poder de la dona entre altres.

Citant a Karma Llatas (Llic. en Història de l’Art) en la ressenya de la seua exposició individual “He sigut jo” de la Sala Rafael Calduch (2011), “Del feminisme arranca també en primerenques obres, i serà una tònica seguida en la seua trajectòria. Activista en pro de la dona i el seu entorn, porta amb si i en les seues obres la cerca de la construcció social de la identitat femenina.”

“Per a Andrada els objectes artístics “la troben” a ella. Les coses li suggereixen, li criden a inspirar. Com “Els Fils rojos” del destí que l’objecte ha volgut unir amb l’artista.”

Aquests elements tèxtils apareixen en el seu vessant més escultòric i arran de la visita a les fàbriques abandonades d’Alcoi. Prova d’això és la sèrie que va exposar a la Llotja de Sant Jordi/Alcoi (2017) sobre Arqueologia Industrial així com la sèrie “Visibles” (2016), basada en el projecte “Breast Cancer” de Katharina Mouratidi.

Premiada en 2008 com a millor fotògrafa de Godella, 1r Premi Balconada de Villar Edició I i 2n Premi/Edició II, María José Llatas viu i treballa al seu poble natal. Actualment, compagina les seues classes de Dibuix i Pintura a l’Escola d’Adults de Villar, amb la producció artística i el seu treball com a Integradora Social en un Centre d’Acolliment de Menors, a més impulsa la cultura del seu poble duent a terme projectes socioculturals, en col·laboració amb l’ajuntament i associacions de la localitat.

CONTACTE: