DAR s’expandix!. Comença la trajectòria de Dones Artistes Rurals, de Tectònica Cultural, a Castella-la Manxa com a acceleradora cultural gràcies als fons europeus Next Generation. Des del segon semestre del 2024 fins al primer semestre del 2026, el projecte cobrirà tota la província de Conca a través de quatre edicions.

És ben sabut que la totalitat d’este territori (excepte Conca ciutat i Tarancón) es troba en risc extrem de despoblació i que té un greu problema per a fixar a les dones en el medi rural. Això es deu al fet que les dones artistes es troben amb serioses dificultats per a desenvolupar els seus projectes personals, professionals i familiars en condicions d’equitat per qüestions econòmiques (ocupació, accés a oportunitats, formació, etc.) i socials (problemes de conciliació, dependència, etc.). Tot això genera una bretxa de desigualtat i, en conseqüència, l’èxode cap a altres territoris.

En el Projecte cultural DAR ens basem en paràmetres de desenvolupament, sostenibilitat, i equilibri. Se’ls oferix a les artistes visuals fórmules innovadores i alternatives econòmiques viables per a respondre al principi d’igualtat d’oportunitats. Apostem pel seu accés a la formació per a la professionalització de les dones artistes visuals i, que al seu torn, puguen conciliar l’àmbit laboral i familiar. Amb el projecte responem a una manca que les pròpies artistes formades en les facultats de belles arts reclamen: la falta de coneixement sobre el mercat de l’art i la seua professionalització com productores artístiques.

El projecte considera que l’accés a les TIC és fonamental per al desenvolupament professional, per això oferix un programa amb una plataforma virtual on impartix sessions en línia per a la seua professionalització. El seu objectiu és l’assessorament, acompanyament i l’orientació per a l’ocupació i l’emprenedoria.

DAR és present en Comunitat Valenciana, Catalunya i Castella-la Manxa. Quina serà la pròxima comunitat autònoma a comptar amb DAR?