• En la quarta edició a la Comunitat Valenciana, el projecte treballa amb dones artistes visuals de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, a la província de València
  • Les artistes seleccionades són Paz Boïra, Maria Canet, Xus Francès, Lluci Joan, Inma López Mora, Georgina Mollà, Carol(ina) Otero, Lucía Peiró, Amparo Pinter, Nati Soriano, Celia Valls i Lía Vidal.

València (26.04.2023). El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb el Centre del Carme Cultura Contemporània, celebra el 2023 la quarta edició a la Comunitat Valenciana del projecte DAR (Dones Artistes Rurals) una iniciativa que treballa amb dones artistes rurals per impulsar-ne el desenvolupament personal i professional, gestionar i promocionar la seva producció artística, generar projectes col·laboratius i fomentar la creació de col·lectius artístics.

En cadascuna de les seues edicions a la Comunitat Valenciana, el programa se centra en un territori diferent, amb el suport de les diferents mancomunitats. En aquest 2023, el programa es desenvolupa a la Mancomunitat La Vall d’Albaida, a la província de València, que engloba un total de 34 poblacions.

Les dotze creadores amb què es compta a La Vall d’Albaida són Pau Boïra, Maria Canet, Xus Francès, Lluci Joan, Imma López Mora, Elisa Merino C., Georgina Mollà, Carol(ina) Otero, Lucía Peiró, Amparo Pinter , Nati Soriano, Celia Valls i Lia Vidal.

La primera edició del projecte DAR, el 2021, es va desenvolupar amb una quinzena d’artistes de la Mancomunitat La Serranía, a la província de València. El 2022 es van llançar dues noves edicions incorporant dues mancomunitats de les províncies d’Alacant i Castelló, l’Alcoià i el Comtat i Alt Palància, respectivament. En línia amb l’objectiu de creixement d’aquesta iniciativa, el 2023 DAR ha ampliat la seva àrea d’acció a dos territoris catalans: Conca de Barberà i Terres de l’Ebre, on actualment està treballant.

Estenem el nostre model d’agitació cultural a través de projectes com DAR (Dones Artistes Rurals), amb l’objectiu de vertebrar territorialment a través de la creació artística, alhora que contribuïm a activar zones perifèriques i donem impuls a les creadores que les habiten . Ho fem generant xarxes per reivindicar-les i visibilitzar-les, donant suport, recursos i acompanyament a totes aquelles artistes que resideixen en entorns rurals”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

“La comunitat DAR està creixent i es va generant així una xarxa de col·laboració entre les artistes dels diferents territoris. A més, moltes han aconseguit dedicar-se professionalment i de manera exclusiva a la seva producció artística”, comenta Clara Albacete, creadora i directora d’aquesta iniciativa del Consorci de Museus.

El projecte compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme Cultura Contemporània. A més, consta a les cartografies de bones pràctiques del Ministeri de Cultura i la Xarxa Rural Nacional.

DAR també està inclòs a la llista dels millors projectes de cultura al medi rural 2022 de l’Observatori de Cultura de la Fundació Contemporània i l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló li va atorgar el 2022 un dels seus Reconeixements.

Formació, col·laboració, visibilitat

El programa comença detectant les necessitats de les creadores, oferint-los formació i planificant trobades que incentivin el desenvolupament professional. Entre l‟oferta formativa, cal destacar l‟oportunitat d‟assistir al curs d‟orientació professional per a artistes visuals impartit per Jaime López, de l‟associació Art Sostenible.

Un altre dels objectius del projecte DAR és el foment i la generació de xarxes de col·laboració, per la qual cosa, a més de tenir un servei de consultoria personalitzada, s’impulsa la creació de projectes comunitaris entre les participants. A més, el programa ofereix a les creadores la possibilitat de visibilitzar el seu treball a través de la plataforma digital i en diferents mitjans de comunicació.

El projecte DAR es presentarà al Centre del Carme Cultura Contemporània el 22 de juny a les 19 h, en una trobada on els assistents podran conèixer DAR, a les artistes participants d’aquesta edició i descobrir els avantprojectes creats dins del programa per les artistes de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida.

Més informació:

https://www.consorcimuseus.gva.es/convocatorias/convocatoria-projecte-dar-dones-artistes-rurals-mancomunitat-de-la-vall-dalbaida/

https://www.levante-emv.com/costera/2023/04/26/consorci-museus-impulsa-mujeres-artistas-86534030.html

https://www.elperiodic.com/val/pvalencia/consorci-museus-impulsa-dones-artistes-vall-dalbaida-projecte_898728

https://redaccionatomica.com/noticias/el-consorci-de-museus-impulsa-a-las-mujeres-artistas-en-la-vall-dalbaida-con-el-proyecto-dar/

https://valencianews.es/cultura/el-consorci-de-museus-impulsa-a-las-mujeres-artistas-en-la-vall-dalbaida-con-el-proyecto-dar/